Afscheid van onze Lies
Als 1 jarig kind verhuisde Lies naar Lichtenvoorde, waar ze woonde aan de Zieuwentseweg. Ze groeide, als tweede van zeven, op in een gezellig gezin, blijkt uit de vele verhalen van vroeger die vaak in onze familie worden verteld. Na de lagere school ging Lies naar de Huishoudschool en de Mater Amabillis school. Toen zei ons vader ‘goa no moar is ant wark’. Ze heeft verschillende baantjes gehad. Van boerenmeid, hulp in de huishouding tot sigarenmaakster bij de Schimmelpenning. Later heeft ze ook in de thuiszorg bij Sensire gewerkt.
Ene Jan Aagten
Na verschillende scharrels leerde zij op een dansavond in 1957 ene Jan Aagten kennen. Dat leek haar wel wat. Vijf jaar hadden ze verkering, toen ze wilden trouwen. Zoals dat vroeger vaak ging, konden ze bij de ouders van Jan gaan wonen. Er werd een klein beetje verbouwd en verschoven en in 1962 zijn ze getrouwd. Ze zorgden goed voor de ouders van Jan. Vooral met vader Aagten had Lies een goede band. Als verzorgster is ze drie weken met hem naar Canada gegaan, zodat hij zijn twee dochters daar op kon zoeken.
Sociale leven van Zieuwent
Jan en Lies bleven kinderloos. Lies stortte zich heel fanatiek op het sociale leven van Zieuwent. Er was geen club of vereniging waar Lies niet bij betrokken was Het Koor, de KBO ,de kegelclub, de vrouwenvereniging, de gym, de bingo, de koopreisjes en de ontelbare kaartavonden. En niet te vergeten de schilderclub. Van het resultaat heeft menigeen wel een exemplaar in bezit. Ook hield ze veel van het buitenleven. Ze was druk met het tuinieren, de groentenhof, de honden, de kippen, konijnen en vissen. En tussendoor is ze ook een keer of zeven naar Canada geweest.
Wereldberoemd
Lies schreef graag gedichten. Op feesten en partijen droeg ze stukjes voor of zong ze liedjes. Ze werd Wereldberoemd in Zieuwent toen een gedicht van haar in de pastoorstuin werd opgehangen.
Zieuwent, het is een dorpje klein
Maar om te wonen is het fijn
In het midden van ons dorp
De Werenfriduskerk
Hij is al meer dan 100 jaar, wat is hij sterk
Ga er eens binnen het is de moete waard hoor
En ik ga dan even door
Er is ook nog een slager en een bakker zowaar
Ook in de Sparwinkel is het gezellig en goed
Je kan er van alles kopen en iedereen heeft goede moed
Ook onze mooie kerkepaden zijn overal bekend
Door vrijwilligers zijn ze aangelegd
Neem de fiets of wandel een keer
Ga zitten op een bankje en je bent tevree
Dit is dan ons “Zieuwent”
L. Aagten 7 juli 2015
Oppasmoeder
Toen lies er aan dacht om het wat kalmer aan te gaan doen kwam de vraag of ze oppasmoeder wilde worden van twee kleine meisjes. Jan was er eerst niet zo voor, maar toen lies het kleine baby’tje in haar armen kreeg was ze gelijk verkocht. Ook het derde meisje sloot ze in haar hart. Dat het klikte van twee kanten blijkt wel uit het bijna dagelijks contact dat ze nu nog steeds hebben.
Zowwentse leu
Op het moment dat de gezondheid van Lies en Jan een beetje achteruit ging en het huis te groot werd, besloten ze om de Batsdijk om te ruilen voor de Mollemanshof, waar ze vier jaar met veel plezier hebben gewoond in een fijne buurt. Ze vermaakten zich er goed. Lies met schilderen en Jan met de kerkepaden. In de periode dat de pastorie van Zieuwent verbouwd werd zijn ze gaan nadenken of dat ook wat voor hen zou kunnen zijn. Vooral omdat Lies steeds slechter ter been werd. Het idee van samen ‘in ’t zowwent bi’j zowwentse leu’ met verzorging, dat zagen ze wel zitten. Ze waren dan ook blij dat ze daar terecht konden. Al hadden ze er natuurlijk op gerekend dat ze er langer van konden genieten. Helaas gaat het leven niet altijd zoals men graag wil. Na drie weken bi’j mekare waarbij ze het goed naar hun zin hadden, moeten we nu afscheid nemen van onze Lies.